miercuri, 17 aprilie 2013

Ce i-a spus Einstein bucatarului sau


        Zilele acestea am descoperit o carte destul de interesanta, ce are ca subiect imbinarea explicatiilor stiintifice, cu arta culinara.Cartea se numeste „Ce i-a spus Einstein bucatarului sau” si este scrisa de Robert L. Wolke, renumit profesor de chimie la Universitatea din Pittsburgh. Robert L. Wolke a castigat numeroase premii ce au legatura chimia, insa s-a remarcat si prin articolele pe care le-a publicat in cotidianul The Washington Post, in cadrul rubricii „Food 101”, timp de 10 ani.

       Aceasta carte explica notiunile stiintifice aflate atat in spatele hranei propriu zisa, cat si a  ustensilelor folosite pentru prepararea lor. 
       Cartea a pornit de la peste 100 de intrebari pe care domnul Robert L. Wolke le-a primit de la cititorii rubricii “Food 101”. Pe langa explicatiile si raspunsurile la intrebari precum:”Ce-i zaharul brun?”, „De ce punem sare in apa in care fierbem pastele fainoase?”, „Care este diferenta dintre grasime si acid gras”, „De ce nu se lipeste nimic de vasele antiaderente” , in aceasta carte puteti gasi si retete realizate de sotia dansului, Marlene Parrish.

Daca Einstein ar putea sa va raspunda la o intrebare legata de fenomenele din bucatarie, care ar fi aceea?

luni, 8 aprilie 2013

Paste - forme, culori, denumiri



Clasificarea pastelor se poate face dupa lungime, forma, culoare, dupa modul de productie, dupa tipul de faina, etc.

Exista 310 forme de paste si aproximativ 1300 de nume de paste.

Italienii cunosc deosebiriile intre ele, insa noi avem contact doar cu cateva dintre ele cum ar fi: spagetti, penne, cannelloni, farfalle, fettuccine, tortellini.


Cele mai utilizate paste italiene sunt "spaghetti". Ca si traducere din italiana, ele reprezinta mici sfori. O emblemă a bucătăriei italienești, spaghetele se servesc cu sos de tomate condimentat (în special cu oregano și busuioc), ulei de măsline, carne sau legume.

Penne-aceste paste si-au primit aceasta denumire deoarece seamana cu penitele stilourilor.

În Italia, pennele sunt produse in doua variante principale: " Penne lisce" si "Penne rigate". Există, de asemenea “pennoni”, o versiune mai mare de penne.

Cannelloni-datorita faptului ca au forma unor tuburi, aceste paste pot fi umplute cu diferite amestecuri si gatite la cuptor.

Farfalle-asemanarea lor cu fluturii a facut ca aceste paste sa poarte denumirea de "farfalle"

Fettuccine-s-ar traduce "panglici mici". Acestea sunt populare în bucătăria romană.

Tortellini - au forma unor traistute,ce pot fi umplute la mijloc cu carne, branza sau prosciutto.

Varietatea tipurilor de paste italiene nu se opreste doar la cele enumerate mai sus, iar pentru pastele facute in casa exista posibilitati multiple de a adapta si inventa retete noi.
Puteti incerca aparatul de facut paste-Peterhof, pentru a realiza exact pastele la care le visati.