Vorbim frecvent de retete culinare, insa nu ne-am intrebat niciodata cum au aparut ele, sau cine le-a scris pentru prima data. Asa ca am decis sa facem o mica cercetare pentru a vedea evolutia cartilor de bucate de la noi.
Prima carte de bucate aparuta in Bucuresti a fost scrisa de Maria Maurer, in perioada 1849-1863. Cartea de bucate "190 de retete " a aparut in 3 editii si s-a editat in 3000 de exemplare; un tiraj deosebit si pentru cartile din prezent. Dar daca mergem inapoi in timp, dam de cartea de bucate scrisa de Costache Negruzzi si Mihail Kogalniceanu „200 retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti” aparuta la Iasi in 1841, 1842, 1846 precum si de retetarul bucatarului Robert, tradus de postelnicul Manolachi Draghici, aparuta deasemnea la Iasi in 1846.
Insa cea mai cunoscuta carte de bucate din Romania este si va ramane cartea scrisa de Sanda Marin, "Carte de bucate", contine 1500 de retete: mai multe decat in oricare dintre editiile publicate din anii 1930 si pana astazi.
In prezent, cartile de bucate in format clasic au fost inlocuite cu cartile digitale de bucate sau cu site-uri in care se gasesc retete culinare.
Peter va recomanda sa incercati si retetele culinare propuse de el, deoarece sunt foarte usor de realizat si foarte sanatoase.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu